پرخوری:خداوند متعال در قرآن می فرماید:
کلوا و اشربوا و لا تسرفوا انه لا یحب المسرفین؛ [1]
بخورید و بیاشامید و اسراف نکنید، که خداوند مسرفان را دوست نمی دارد.
تفسیر ارزشمند نمونه در این خصوص بحثی دارد، که از نظر گرامی تان می گذرد:
((امروز ثابت شده است که یکی از مهمترین دستورات بهداشتی همین است، زیرا تحقیقات دانشمندان به این نتیجه رسیده است که سرچشمه بسیاری از بیماری ها، غذاهای اضافی است که به صورت جذب نشده در بدن انسان باقی می ماند. این مواد اضافی، هم بار سنگینی است برای قلب و سایر دستگاه های بدن، و هم منبع آماده ای است برای انواع عفونت ها و بیماری ها؛ لذا برای درمان بسیاری از بیماری ها، نخستین گام همین است که این مواد مزاحم - که در حقیقت زباله های تن انسان هستند- سوخته شوند و پاک سازی جسم عملی گردد.
عامل اصلی تشکیل این مواد مزاحم، اسراف و زیاده روی در تغذیه و به اصطلاح ((پرخوری )) است، و راهی برای جلوگیری از آن جز رعایت اعتدال در غذا نیست؛ مخصوصا در عصر و زمان ما بیماری های گوناگون، مانند: بیماری قند، چربی خون، تصلب شرایین، نارسایی های کبد و انواع سکته ها، فراوان شده، افراط در تغذیه با توجه به عدم تحرک جسمانی کافی، یکی از عوامل اصلی محسوب می شود، و برای از بین بردن این گونه بیماری ها، راهی جز حرکت کافی و میانه روی در تغذیه نیست.
مفسر بزرگ ما، مرحوم ((طبرسی )) در مجمع البیان مطلب جالبی نقل می کند، که هارون الرشید، طبیبی مسیحی داشت که مهارت او در طب معروف بود. روزی این طبیب به یکی از دانشمندان اسلامی گفت: من در کتاب آسمانی شما چیزی از طب نمی یابم، در حالی که دانش مفید بر دو گونه است: علم ادیان و علم ابدان. او در پاسخش چنین گفت: خداوند همه دستورات طبی را در نصف آیه از کتاب خویش آورده است:
((کلوا و اشربوا و لا تسرفوا؛ بخورید و بیاشامید و اسراف نکنید))؛ و پیامبر ما نیز طب را در این دستور خویش خلاصه کرده است:
المعده بیت الادواء الحمیه راس کل دواء و اعط کل بدن ما عودته؛
معده، خانه همه بیماری هاست، و امساک سر آمد همه داروهاست و آن چه بدنت را عادت داده ای (از عادات صحیح و مناسب ) آن را از او دریغ مدار.
طبیب مسیحی هنگامی که این سخن را شنید، گفت:
ما ترک کتابکم و لا نبیکم لجالینوس طبا؛
قرآن و پیامبرتان برای جالینوس (طبیب معروف ) طبی باقی نگذارده است. [2]
پی نوشت: