مصلحگرایی اختصاص به اسلام ندارد؛ بلكه در ادیان دیگر نیز از موعود و منجی سخن به میان آمده است.
در آیین های زردتشت، یهودیت، مسیحیت و اسلام این باور وجود دارد كه در عصر بحراني جهان كه فساد و ظلم بیداد ميكند، مصلحی جهاني ظهور ميكند و عدل را گسترش ميدهد.(1) البته در این كه آن مصلح جهاني كیست، اختلاف نظر وجود دارد(2) و هر ملتي او را با عنوان و ویژگيهای مخصوص شناخته و از خود ميداند. زرتشتیان او را ایراني و از پیروان زرتشت (3)، یهودیان او را از بنیاسرائیل و عیسویان او را مسیح موعود ميدانند.
1ـ آیین زرتشت
در آیین زرتشت سه منجي به نامهاي هوشیذر، هوشیذرما و سوشیانس (نجات دهنده مرگ) از نسل زرتشت مطرح است. زرتشتیان معتقدند آنان یكی پس از دیگري جهان را پر از عدل خواهند كرد. مهمترین آنان نیز سوشیانس است كه او را پیروزگر ميخوانند.(4) او پس از ظهور، دین را در جهان رواج خواهد داد؛ فقر و تنگدستي را ریشه كن میكند . مردم جهان را همفكر، هم گفتار و هم كردار ميگرداند.(5)
2- آیین یهود
در آیین یهود اگرچه از شخص موعود سخن بسیار گفته شده است.ایشان معتقدند شخصی در آخر زمان خروج خواهد كرد كه كوكب افروز ميباشد. روي زمین را به نور رب كریم روشن ميگرداند... .(6) موعود كسي است كه به عدالت داوري كند. مظلومان زمین را به راستي حكم راند . گرگ با بره سكونت كرده و پلنگ با بزغاله خوابد... در تمام كوه مقدس، ضرر و فسادي دیده نشود؛ زیرا جهان از معرفت خداوند پر خواهد شد.(7)
3- آیین مسیحیت
مسیحیان نیز در انتظار مصلح جهاني هستند . باور دارند كه او حضرت عیسي مسیح(ع) است كه از آسمان نزول كرده و جهان را پر از عدل خواهد كرد.(8) در انجیل مرقس آمده است: "پس بیدار باشید، زیرا نمیدانید در چه وقت صاحب خانه ميآید، در شام، یا نیمه شب، یا بانگ خروس، یا صبح! مبادا ناگهان آمده، شما را خفته یابد!".(9)
4- آیین اسلام
یكي از مسایل بسیار مهمي كه در حوزه اندیشة اسلامی قرار دارد، اعتقاد به مصلح جهانی است. ما شیعیان عقیده داریم كه مصلح جهاني امام زمان(عج) است كه در آیات (10) و روایات(11) به آن اشاره شده است.
امام زمان(عج) همان مهدی(ع) است كه جهان را پر از عدل و داد میكند، همان گونه كه پر از ظلم شده است.(12) اعتقاد به مهدویت از معارف قطعی تمامی مذاهب اسلامی است.
ابن ابي الحدید كه از علمای اهل سنت است ميگوید:
"میان همه فرقههای مسلمان اتفاق قطعی است كه عمر دنیا به پایان نميرسد، مگر پس از ظهور مهدي(عج)"(13)
بنابراین همه ادیان الهي و برخي ادیان غیر الهي در خصوص مصلح جهاني اتفاق نظر دارند؛ ولي نمیتوان گفت كه مقصود آنان از مصلح جهانی، امام زمانی(ع) باشد كه شیعه بدان معتقد است؛ گرچه برخي از نشانهها و مشخصاتي كه در سایر ادیان براي مصلح جهاني بیان شده، با ایشان سازگار است.(14)
پينوشت ها:
- 13. لطف الله صافي گلپايگاني، منتخب الاثر،قم ، موسسه حضرت معصومه ، 1419 ق ،چلپ اول ، ص 11 به بعد.
- 11. بحارالانوار، ج51، ص 67 به بعد.
- 9. انجیل مرقس، با اقتباس از رسالت جهاني حضرت مهدي(ع) ص 109.
- 7. رسالت جهاني مهدي، ص 106.
- 5. همان؛ ادیان و مهدویت، ص 19.
- 3. ابراهیم امیني، همان.
- ، ص 76.
- 1. دادگستر جهان ،ابراهیم امینی ، قم ،1378 ، انشارات شفق ، چاپ هیجدهم .
- 2. همان؛ فریده گل محمدي آرمان، رسالت جهاني حضرت مهدي، دار النشر اسلام، ص 98 به بعد.
- 4. جاماسب نامه، ص 121، به نقل از فریده گل محمدي، همان، ص 99.
- 6. ترجمه الملل و النحل، شهرستانی ، ج1، ص 312.
- 8. رسالت جهاني حضرت مهدي(عج)، ص 109.
- 10. قصص (28) آیه 5.
- 12. محمد بن ابراهیم نعماني، كتاب الغیبه، نشر صدوق، تهران،1397 ق، ص 425.
- 14. دادگستر جهان 76 - 77.