کشور ترکیه طی چند سال گذشته تبدیل به یکی از پرطرفدارترین مقاصد گردشگری و همچنین به مکان مناسبی برای مهاجرت تبدیل شده است. با توجه به همسایگی این کشور با ایران و همچنین عدم نیاز به روادید، بازدید از ترکیه یک امر عادی ولی محبوب برای علاقهمندان به سفرهای خارجی محسوب میشود. شاید شما هم قصد دارید که به ترکیه سفر و یا حتی در آن زندگی کنید. تفاوتی ندارد که همه بایدها و نبایدهای این کشور را شنیدهاید یا خیر، ما در این مقاله کجارو به شما ۷ نکته به ظاهر ساده، ولی کلیدی را خواهیم گفت تا سفر بهتری را تجربه کنید.
پس از تجربه زندگی و کار در ترکیه حداقل یکی از این جملات را خواهید گفت: استرسم از بین رفت، متعجب شدم، الگو گرفتم، واقعا من را تحت تأثیر قرار داد، شگفتزده شدم، چیزی یاد گرفتم، محو زندگی کردن در اینجا شدم و الی آخر. هر فرد خارجی پس از مدتی زندگی در ترکیه حتماً به این نکات روزمره ولی کلیدی در خیابانهای ترکیه پی خواهد برد. اگر قصد سفر و یا زندگی کردن در ترکیه را دارید، برای صرفهجویی در وقت خود پیشنهاد میکنیم این ۷ نکته کلیدی را بخوانید و به حتما به خاطر بسپارید.
۱- هیچوقت در صندلیهای جلوی یک دولموش نشینید
«دولموش» (dolmuş) یک نوع مینیبوس است که در مسیرهای مشخصی حرکت میکند و شما میتوانید هر کجا که در طول این مسیر خواستید، پیاده شوید. این مینیبوسها یک علامت مخصوص در جلوی شیشه خود دارند که باعث تفاوت آنها با سایر وسایل نقلیه میشود، همچنین کرایه آنها بسیار ارزان و در نهایت ۲ لیر (حدود ۲۶۰۰ تومان) خواهد بود. اگر در ترکیه ماشین ندارید، بدانید که خدا شما را خیلی دوست دارد، چون دولموشها همهجا هستند و این یعنی هر زمانی که اراده کنید میتوانید سوار یکی از آنها شوید.
اما وقتی به عنوان یک خارجی سوار دولموش میشوید، مقصد خود را به راننده بگوید، کرایه خود را پرداخت کنید و در صندلی عقب ماشین بنشینید. براساس فرهنگ محلی فردی که در صندلی جلوی دولموش مینشیند، وظیفه جمعآوری کرایه مسافرها و تحویل آن به راننده را بر عهده دارد، همچنین باید مقصد هر مسافر را به راننده یادآوری کند. اگر برحسب اتفاق مجبور شدید در صندلیهای جلو بنشینید و همه پولها به سمتتان آمد و هیچ نظری ندارید که بقیه مسافرها به شما چه میگویند، خیلی آرام بگویید «پاردون، ترکی یوخ» («ببخشید، من ترکی بلند نیستم» که به نگارش ترکی اینگونه است Pardon, Türkçe yok) و سپس به سمت صندلیهای عقب دولموش بروید و با خیال راحت بنشینید. چون حتی اگر پشت سر شما بد و بیراه هم بگویند متوجه نخواهید شد.
۲- پیش از ورود به دستشویی عمومی، پاچههای شلوار خود را حتما بالا بزنید
تفاوتی ندارد که وقتی وارد یک دستشویی عمومی در ترکیه میشوید، توالت آن فرنگی و یا معمولی باشد، چون در ۲ حالت باید پاچه شلوار خود را بالا بزنید و بعد وارد شوید. این نکته فقط برای بخش توالت نیست و در تمامی قسمتهای دستشویی باید حواستان به این نکته باشد. همیشه مقداری زیادی آب کف زمین وجود دارد و اگر فراموش کردید که این کار را بکنید، به شما پیشنهاد میکنیم تا به این موضوع فکر نکنید که الان پاچههای شلوارتان با چه چیزی در تماس است. فقط تصور کنید که بیشتر آن مایعی که روی زمین ریخته، آب است و سپس به روز خود ادامه دهید.
۳- چیکوفته شاید خوشمزه باشد، اما به خودتان رحم کنید
«چیکوفته» (Çiğ köfte) در اصل یک غذایی جانبی، غذایی شبیه گوشت خام و به رنگ قرمز، تند و پیچیده شده در برگ کاهوی سالادی است. غذایی خوشمزه که بیشتر اوقات به همراه بلغور (نوعی غله) میپزند. فارغ از ترکیبات این غذا، باید به شما این تذکر داده شود که اگر خیلی چیکوفته میل کنید، بدن شما مثل دوندهای که مشعل المپیک را در دست گرفته است کار خواهد کرد و به تکاپو خواهید افتاد. پس توصیه میکنیم در نهایت ۲ تیکه بیشتر نخورید، در نتیجه به بدن خودتان هم لطف بزرگی خواهید کرد.
۴- هر وقت بیرون غذا میخورید، دستمال مرطوب رستوران را بردارید
شاید شما از آن دسته از افرادی باشید که با دستشوییهای ترکیه مشکل دارید، یکی از این مشکلات همیشگی میتواند عدم وجود دستمال توالت در دستشوییهای عمومی ترکیه باشد. اتفاقاً زیاد هم پیش میآید و اگر هم دستمالی وجود داشته باشد، خیلی بعید است که خیس نشده باشد. بهتر است دستمال مرطوبهایی که به راحتی در همه رستورانهای ترکیه عرضه میشود را با خود ببرید. حل مشکل دستمال توالت را باید مدیون فرهنگ ترکی در استفاده از دستمال مرطوب هنگام سرو غذا باشید.
۵- فنرباغچه یا گالاتاسرای؟ یکی را انتخاب کنید و آماده شنیدن انتقاد طرفداران تیم دیگر باشید
«فنرباغچه» و «گالاتاسرای» (Fenerbahçe and Galatasaray) دو تا از بزرگترین تیمهای فوتبال ترکیه هستند که در استانبول مستقرند. هر ترک در ابتدا طرفدار یکی از این ۲ تیم است و بعد طرفدار تیم شهر خود به حساب میآید.
شانس این که بدانید فردی که مقابل شما ایستاده است و مشغول حرف زدن با وی هستید طرفدار کدامیک از این ۲ تیم است، ۵۰/۵۰ خواهد بود، چون او تصمیم دارد که اول بفهمد شما طرفدار کدامیک از این ۲ تیم هستید. فرض کنید که شما بگویید طرفدار فنرباغچه هستید، اگر دیدید آن فرد ترکی که مقابل شما ایستاده است دستهایش را از خوشحالی به بالا انداخت و به ترکی چیزهایی را به زبان آورد و همزمان با آن لبخند هم بر لب داشت، شما هم در این شادی با او همراه شوید چون برای همه ترکها مهم است که واکنش شما را نیز در این شادی کوتاه ببینند.
۶- در طول ماه رمضان تا اذان مغرب در مکان عمومی چیزی نخورید
همانطوری که شما مخاطبین عزیز وبسایت کجارو مطلع هستید، با توجه به اعتقادات مسلمانان که در طول ماه رمضان باید روزه گرفت و خوردن و آشامیدن از اذان صبح تا اذان مغرب ممنوع است، کشور ترکیه به عنوان یک کشور مسلمان نیز از این قاعده مستثنا نیست. تفاوتی ندارد که چند ساعت مانده به اذان مغرب و یا چند دقیقه، خیلی گرسنه هستید و یا فقط کمی، باید در این ماه حواستان باشد قبل از اذان مغرب در مکانهای عمومی چیزی نخورید.
به طور حتم دوست ندارید چهره خشمگین و یا ناراحت مردمی را که از کنار شما رد میشوند، ببینید. هرچند ممکن است بسیاری از مردم به خاطر مهماننوازی به شما تذکر ندهند اما به عنوان یک خارجی باید به قوانین محلی احترام بگذارید. همانطور که میدانید بعد از اذان مغرب خوردن و آشامیدن مجاز است و شاید توسط ترکها حتی به افطار هم دعوت شوید.
۷- اگر میتوانستید با یک نفر شام بخورید، دوست داشتید آن یک نفر چه کسی باشد؟
وقتی از نوجوانان و جوانان ترک بپرسید که «اگر میتونستی با یک نفر شام بخوری، دوست داشتی آن یک نفر کی باشه؟» بدون استثنا و پیش از آنکه سوال شما تمام شود، همه آنها پاسخ خواهند داد «آتاتورک» (Atatürk). شاید گاهی اوقات از شنیدن این جواب تکراری دلزده شوید و برای تنوع هم که شده به دنبال شنیدن یک اسم دیگر مانند استینگ یا تام کروز باشید، اما این موضوع هیچگاه اتفاق نخواهد افتاد، چون اینجا ترکیه است. همه ترکها حس میکنند که بهترین فرد را برای پاسخ به این سوال انتخاب کردهاند و تمایل دارند تا تاریخ ترکیه و تبدیل آن به کشوری با نظام حکومتی جمهوری را برای شما بازگو کنند. شاید شما هم به عنوان یک فرد خارجی تمایل داشته باشید اطلاعات جدید تاریخی را درباره ترکیه کسب کنید.
منبع: Matadornetwork